Vitamín C: S čím všetkým nám pomáha kyselina askorbová?

Vitamín C, teda kyselina askorbová, je látka nevyhnutná pre naše telo.

Obsah článku

Vitamín C je z hľadiska nášho zdravia kľúčovou živinou, ktorá sa v prirodzenej forme nachádza v niektorých potravinách, ale možno ho užívať aj vo forme výživových doplnkov. Prečo by sme mali dbať na to, aby sme do tela dostávali primerané množstvo tejto látky? 

Význam vitamínu C a kyseliny askorbovej 

Vitamín C je živina, ktorú organizmus potrebuje na udržanie zdravia. Zohráva životne dôležitú úlohu aj v procese zotavovania organizmu, je antioxidantom, ktorý pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi, a je potrebný aj pre vstrebávanie a ukladanie železa. Pomáha pri tvorbe kolagénu, ktorý potrebujeme pre zdravé kosti, zuby, chrupavky a ďasná. Okrem toho podporuje aj zdravie pokožky a dodáva jej pružnosť a pevnosť. 

Keďže naše telo si vitamín C nedokáže vyrobiť samo, musíme ho získavať z potravín, ako sú napríklad citrusové plody (citróny, pomaranče, mandarínky), bobuľovité ovocie (jahody, čierne ríbezle), zemiaky, paradajky, paprika, kapusta, kel, brokolica alebo špenát. Vitamín C je dostupný aj ako perorálne podávaný výživový doplnok, zvyčajne vo forme kapsúl alebo tabliet. Je rozpustný vo vode, takže to, čo telo nespracuje, následne vylúči v moči.

Zaujímavosť 

Všetky zvieratá, okrem opíc, morských prasiatok a lietajúcich cicavcov, si dokážu vitamín C vyrobiť sami. Nikdy preto nemôžu trpieť jeho nedostatkom. 

Vitamín C môžete poznať aj pod názvami kyselina L-askorbová, kyselina askorbová a L-askorbát. 

Koľko vitamínu C obsahuje jeden citrón a pomaranč? 

Za symbol vitamínu C je všeobecne u ľudí považovaný citrón či pomaranč. Obsahujú však skutočne najvyššie množstvo vitamínu C spomedzi všetkého ovocia a zeleniny? Pravda vás možno prekvapí. 

V jednom citróne sa podľa štúdie od International Food Research Journal nachádza približne 43,96 mg/100 g a v pomaranči 58,30 mg/100 g. Najviac kyseliny absorbovej obsahuje v našich končinách menej známe ovocie s názvom acreola, a to v rozmedzí od 1500 do 4500 mg/100 g. Ako môžete vidieť, toto množstvo je totálne neporovnateľné.

Prečo sa kvalitný vitamín C nerovná kyseline askorbovej ? 

Kyselina askorbová je uhľovodíková molekula, ktorú v roku 1928 prvýkrát identifikoval Albert Szent-Györgyi, vynálezca vitamínu C, ktorý zistil, že dokáže predchádzať skorbutu a liečiť ho. Samotné slovo „askorbát“ znamená „proti skorbutu“. Táto látka sa preslávila pod názvom vitamín C a postupne sa dopracovala medzi najobľúbenejšie prostriedky s liečivými účinkami. 

Treba poznamenať, že kvalitný vitamín C sa nerovná čistej kyseline askorbovej. Je doplnený o bioflavonoidy, rôzne rastlinné extrakty a koncentráty, aby sa podporila jeho absorpcia a maximalizovalo jeho využitie. 

História vitamínu C sa tiahne až do čias moreplavcov

Hoci bol vitamín C oficiálne objavený až v 20-tych rokoch minulého storočia, o jeho účinkoch a existencii ako takej sa vedelo už desaťročia či storočia predtým. Jeho objavenie nás vtiahne do dávnych čias moreplavcov, ktorí počas dlhých plavieb na mori začali trpieť záhadným ochorením. Začali im krvácať ďasná, praskať koža, či vypadávať zuby. Mnohí dokonca samotnú plavbu ani neprežili. 

Pomoc v zdanlivo beznádejnej situácii im poskytla až kyslá kapusta. Odkedy sa každej plavby zúčastnili aj sudy plné kyslej kapusty, čiže bohatého zdroja vitamínu C, nepríjemné príznaky vymizli. Až o mnoho rokov neskôr sa následne zistilo, že kapusta je v skutočnosti bohatým zdrojom vitamínu C, a teda úspešne bojuje proti prejavom jeho nedostatku v organizme.

Kyselina askorbová sa do tela dostáva aj pomocou zeleniny.

Účinky vitamínu C 

Používanie kyseliny askorbovej má mnoho výhod, vrátane nasledovných: 

  • zvyšuje vstrebávanie železa; 
  • prispieva k normálnemu fungovaniu nervového systému, posilneniu imunitného systému a psychických funkcií; 
  • znižuje únavu
  • a podporuje ochranu buniek pred oxidačným stresom.
 

Medzi účinky vitamínu C patrí aj zvýšenie správnej tvorby kolagénu, čím prispieva k udržiavaniu normálneho stavu a funkcie: 

  • zubov, 
  • pokožky, 
  • ďasien, 
  • chrupavky a kostí. 


Účinky vitamínu C sa strácajú zohrievaním a príliš dlhým skladovaním. Preto by ste mali čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré sú bohaté na vitamín C, skonzumovať čo najskôr. 

Užívanie vitamínu C pri ochoreniach z nedostatku 


Nedostatok vitamínu C je pravdepodobnejší u ľudí, ktorí: 

  • fajčia, alebo sú vystavení pasívnemu fajčeniu; 
  • nedodržiavajú rozmanitú stravu; 
  • majú črevnú malabsorbciu, 
  • prípadne majú určité typy rakoviny. 
 

Závažný nedostatok vitamínu C môže viesť ku skorbutu, ktorý spôsobuje anémiu, krvácanie z ďasien, modriny a zlé hojenie rán. Ďalej sa môže nedostatok kyseliny askorbovej prejavovať nepokojným spánkom, vypadávaním vlasov, bolesťami kĺbov, chudokrvnosťou (anémiou) alebo poruchami kostí. 

Vitamín C 1000 mg: Vysoká dávka vitamínu C 

Užívanie vysokých dávok vitamínu C v tabletách a kapsulách je predmetom sporov, pretože na túto tému neexistujú žiadne dobre podložené štúdie. Hoci aj Albert Szent-Györgyi užíval megadávky až do 8000 mg denne, za bezpečnú dennú dávku pre dospelých sa považuje 1000 – 2000 mg. Kvôli tomu, že sa jeho nespracované množstvo vylúči v moči, je výskyt predávkovania vitamínom C zriedkavý.

 
 
Vitamín C sa nachádza aj v ovocí a zelenine.

Denná dávka kyseliny askorbovej 

Odporúčaná denná dávka (RDA) vitamínu C je 15 – 75 mg pre deti, 75 mg pre dospelé ženy, 90 mg pre dospelých mužov, 85 pre tehotné ženy a 120 mg pre dojčiace ženy. Maximálna prípustná dávka (UL) je 400 mg pre malé deti, 1 200 mg pre deti vo veku 9 – 13 rokov a 2 000 mg pre dospelých. 

Keďže väčšina multivitamínov obsahuje aj kyselinu askorbovú, dobrý multivitamín nielen zvýši príjem vitamínu C, ale dodá vášmu telu aj množstvo ďalších dôležitých živín. Produkty USA medical MULTIVITAMIN for women a USA medical MULTIVITAMIN for men kombinujú základné vitamíny so silou prirodzene sa vyskytujúcich rastlín a ovocia a obsahujú napríklad extrakty z brusnice, hlohu, hroznových jadierok, granátového jablka a čiernych ríbezlí. 

Predávkovanie sa vitamínom C a jeho príznaky 

Hoci predávkovanie sa vitamínom C u zdravých osôb je celkovo málo rizikové, konzumácia nadmerného množstva kyseliny askorbovej môže spôsobiť niektoré nežiadúce vedľajšie účinky v tráviacom trakte vrátane kŕčov, nevoľnosti a hnačky. Preto je dôležité udržiavať príjem vitamínu C v rámci stanovených hodnôt UL. Ľudia s hemochromatózou by mali byť pri užívaní doplnkov s obsahom vitamínu C obzvlášť opatrní a vždy sa o ich užívaní poradiť so svojím lekárom. 

Podporte svoje zdravie kvalitnými výživovými doplnkami 

Chcete podporiť svoje zdravie? Doplnky výživy od USA medical vám dodajú vitamíny a minerály prvotriednej kvality na podporu optimálneho fungovania vášho tela. Naše multivitamíny pre ženy a mužov vám poskytnú najdôležitejšie živiny so zložením bez chemikálií, aby ste boli vo výnimočnej kondícii v každom ročnom období.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Pozor!
Jednou účinnou zložkou našich prípravkov je CBD, s ktorým popri vlastnostiach ostatných účinných látok sa zaoberajú označené vedecké výskumy, akceptované fakty a najnovšie odborné zdroje, aby sme našich čitateľov zásobili informáciami. Poradenský cieľ nemáme, avšak našich čitateľov každopádne povzbudzujeme k tomu, aby v prípade nakupovania si premysleli a v prípade potreby aj konzultovali so svojím lekárom.
Tieto ustanovenia nemožno považovať za vyhlásenia a neberieme zodpovednosť za ich pravdivosť a práve preto uvádzame aj zdroje. Lekárske názory, rady stoja nad uvedenými informáciami, a preto v prípade zdravotného problému a prevencie sa najprv obráťte na odborníka a nikdy s tým neotáľajte. Naše produkty a články ani v najmenšej miere nemôžu nahradiť lekársku konzultáciu, no napriek tomu by sme boli radi, ak by sa kvôli pozitívnym následkom zvýšil okruh našich zákazníkov.

USA Medical produkty nie sú liečivom, ale potraviny, doplnky stravy a kozmetické produkty s fyziologickými účinkami obsahujúce prirodzené aktívne zložky. S dodržaním nariadenia 37/2004 (IV. 26.) EÚ a predpisov hospodárskeho protimonopolného úradu na každej svojej komunikačnej ploche upozorníme, že výživové doplnky nie sú vhodné na liečbu, prevenciu a ošetrenie chorôb, zdravotných problémov, porúch v organizme. Ich konzumácia nenahradzuje odborný posudok, radu alebo terapiu. Zamestnanci a zástupcovia našej spoločnosti nemôžu poskytovať zdravotné i lekárske rady a naše články a internetová stránka dištancuje sa od toho, aby sa z obsahu dal vyvodiť záver takéhoto typu. Uvedené odkazy podporujú prehľadávanie, za ktorých obsah nenesieme zodpovednosť a z toho dôvodu zber informácií je na vlastnú zodpovednosť čitateľa.

Populárne články

Odporúčané priamo vám

Aby ste stránku vedeli využívať plnohodnotne, používame na nej cookies. Týmto udeľujem súhlas so spracúvaním osobných údajov. získaných prostredníctvom cookies. Viac o súboroch Cookies.