Quercetin (Kvercetín) a jeho účinky

Účinky kvercetínu

Quercetin, alebo po slovensky kvercetín, je jeden z najčastejšie konzumovaných flavonoidov v potrave. Kvercetín sa v prírode vyskytuje v rôznych formách a je dobre známy a preskúmaný antioxidant s protizápalovými účinkami, ktorý sa spája s kardioprotektívnymi vlastnosťami (ochrana srdca) a v boji proti obezite.

 

Zhrnutie faktov o kvercetíne

  • Najčastejšie prijímaný antioxidant v potrave. 
  • Kvercetín sa tepelnou úpravou alebo zmrazením neničí (jeho biologická aktivita je zachovaná aj po varení).
  • Podľa viacerých výskumov je považovaný za prospešný proti kardiovaskulárnym chorobám, rakovine, cukrovke, neurologickým chorobám, obezite, alergickej astme a atopickým chorobám. 
  • Kvercetín je spoločným menovateľom mnohých superpotravín. 
  • Kvercetín ako potenciálne liečivo je skúmaný vo viacerých klinických a predklinických testoch. 
  • Hlavným zdrojom kvercetínu v našich končinách ja cibuľa a jeho približný denný príjem z potravy je od 50 do 800 mg/deň (podľa množstva skonzumovaného ovocia a zeleniny). 

 

Zdroje: 

Quercetin, Inflammation and Immunity 

Therapeutic Potential of Quercetin: New Insights and Perspectives for Human Health

A minireview of quercetin: from its metabolism to possible mechanisms of its biological activities

 

Čo sú flavonoidy

Flavonoidy jeskupina prírodných látok s fenolickými štruktúrami, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, zrnách, kôre, koreňoch, stonkách, kvetoch, čaji a dokonca aj vo víne. Tieto prírodné produkty sú známe svojimi priaznivými účinkami na zdravie a vynakladá sa veľké úsilie na izoláciu týchto zložiek z rastlín (flavonoidy). Vďaka tomu je možné ich užívať vo forme výživových doplnkov. Flavonoidy sú neodmysliteľnou súčasnosti terapeutických, farmaceutických, lekárskych a kozmetických aplikácií. Flavonoidy spravidla majú antioxidačné, protizápalové, antimutagénne a protirakovinové vlastnosti. Ich biologická aktivita spočíva v schopnosti modulovať kľúčovú funkciu bunkových enzýmov. 

 

Môžu byť flavonoidy nebezpečné (toxické)? 

Používanie čistých flavonoidov vo výživových doplnkoch vo vyšších dávkach ako je odporúčané výrobcom vo všeobecnosti nie je toxické ani nebezpečné. Vysoké dávky flavonoidov v tele však môžu obmedziť absorpciu dôležitých vitamínov a minerálov, čo nie je žiaduce a preto je potrebné (ako pri všetkých liekoch a výživových doplnkoch) riadiť sa odporúčanou dennou dávkou na krabičke. 

 

S CBD olejom je to iné a ideálnu dávku CBD si každý prispôsobuje podľa svojich preferencií. 



Zdroje: Toxicity and carcinogenicity studies of quercetin, a natural component of foods



Čo je kvercetín 

Quercetín (kvercetín) je flavonoid nachádzajúci sa v ovocí a zelenine. Má jedinečné biologické vlastnosti, ktoré môžu zlepšiť duševnú a fyzickú výkonnosť a znížiť riziko infekcie. Tieto vlastnosti tvoria základ pre potenciálne prínosy pre celkové zdravie a odolnosť voči chorobám, vrátane rakovinových, zápalových procesov organizmu, vírusovým ochoreniam. Okrem iného má kvercetín schopnosti inhibovať peroxidáciu lipidov, agregáciu krvných doštičiek a kapilárnu permeabilitu. 

 

Účinky kvercetínu potvrdzuje aj fakt, že tento flavonoid je ako potenciálne liečivo zapojený vo viacerých klinických testoch, ktoré aktuálne prebiehajú. 

 

Často sa kvercetín spomína v súvislosti so superpotravinami. 

 

Čo sú superpotraviny? 

Superpotraviny je marketingové označenie potravín alebo potravinových doplnkov, ktoré sú  výnimočné obsahom živín dôležitých pre ľudský organizmus, sú bohaté na vitamíny a minerály, majú antioxidačné účinky a podporujú imunitný systém. Superpotraviny sú známe už z čias začiatkov ajurvédy. Zjednodušene povedané sú to potraviny, ktoré obsahom mikro a makroprvkov pozitívne vplývajú na zdravie populácie.  

 

Kvercetín z chemického hľadiska

Quercetin je zaradený do kategórie flavonolov, jednej zo šiestich podtried flavonoidových zlúčenín. Názov sa používa od roku 1857 a je odvodený od slova quercetum, čo znamená dubový les. Z biologicko-chemického hľadiska je to prirodzene sa vyskytujúci polárny inhibítor transportu auxínu.

Kvercetín v potravinách

Podobne ako u väčšiny flavonoidov, ich najčastejšie v potravinách nájdeme vo farebnej zelenine a ovocí a zelenej rastlinnej časti. Vysoké koncentrácie sa nachádzajú v bežne dostupných potravinách, akými sú: 

  • cibuľa (300 mg/kg čerstvej hmotnosti) 
  • jablká (21-72 mg/kg)
  • kel (100mg/kg)
  • červené víno (4-16mg/l)
  • zelený a čierny čaj (10-25 mg/l)
  • čučoriedky a iné drobné bobuľové ovocie
  • čerešne
  • byliny (napr. žihľava, ligurček, kapary)
  • brokolica alebo tekvica

 

Ostatné najbežnejšie flavonoidy

 

Poznáme viac ako 4 000 flavonoidov a mnoho z nich je intenzívne skúmaných pre svoje antioxidačné vlastnosti a pozitívne účinky na ľudské zdravie. 

 

Poznáme 6 kategórií flavonoidov: 

 

Flavonóny – sú zastúpené hlavne v citrusoch

  • Kvercetín
  • Kaempferol 
  • Myricetin 
  • Isorhamnetin

 

Flavanoly – vyskytujú sa v čajoch, víne, jablkách, čokoláde, hruškách

  • Apigenin
  • Luteoin

 

Flavóny – nájdete ich v olivách, hnedej ryži, zeleri, petržlene

  • Hesperetin
  • Naringenin 
  • Eriodictyol

 

Flavonoly – čaj, víno, brusnice, olivy, jablká, brokolica, pór, kapusta, cibuľa, cesnak, chren sú zdrojmi tejto podskupiny flavonoidov

  • Catechins 
  • Epicatechins
  • Theaflavins
  • Thearubigins

 

Antokyanidíny – bobuľoviny, červené víno, červené hrozno, červený grep, čerešne, jahody sú zdrojom týchto flavonoidov a patria sem: 

  • Cyanidin
  • Delphinidin
  • Malvidin
  • Pelargonidin
  • Peonidin
  • Petunidin

 

Vedecké štúdie účinkov kvercetínu

Prírodné antihistaminikum

Kvercetín je medzi alergikmi známy hlavne pre svoje imunitu regulujúce schopnosti. Predpokladá sa, že stabilizuje žírne bunky (mastocyty alebo heparinocyty) uvoľňujúce histamín. Žírne bunky sú hlavným spúšťačom alergických reakcií nielen na peľ, ale aj iných typov alergií. Preto je kvercetín považovaný za prírodné antihistaminikum. 

 

Zdroje: Quercetin with the potential effect on allergic diseases



Preto ho môžete vyskúšať pri príznakoch sennej nádchy. Odporúča sa začať 6 až 8 týždňov pred peľovou sezónou. 

 

Pri alergických reakciách sa mnohokrát zabúda na oslabenie imunitného systému počas alergických reakcií. Preto sekundárnym efektom užívania kvercetínu môže byť aj menšie zaťaženie imunitného systému a jeho rovnováha.

 

Pri komplikáciách diabetu (cukrovky)

Mnoho štúdií ukázalo, že kvercetín je pri liečbe cukrovky s antihyperglykemickým účinkom. Bola dokonca zistená aj presná biologikcá dráha, ktorou by kvercetín mohol účinkovať pri cukrovke a to zvýšením citlivosti na inzulín, podporou syntézy glykogénu a zlepšením inzulínovej rezistencie. Taktiež bolo dokázané na in-vitro modeloch, že podporuje účinok citlivosti na inzulín stimuláciou proliferácie β-buniek pankreasu (miesto kde sa pri zdravom človeku tvorí inzulín). V spojitosti s diabetom bol kvercetín dlhodobo skúmaný s veľmi sľubnými výsledkami. 

 

Zdroje: The Antidiabetic Potential of Quercetin: Underlying Mechanisms



Pri kardiovaskulárnych ochoreniach

Priaznivý účinok na krvný tlak, regulácia aktivity enzýmu konvertujúceho angiotenzín, znižovanie hypertenzie, zníženie rizika zvýšeneho systolického krvného tlaku (SBP) a množstvo ďalších výskumov je a bolo zameraných za dokázanie priaznivých účinkov kvercetínu na kardiovaskulárne ochorenia. 

 

Zdroje: Therapeutic potential of quercetin as a cardiovascular agent

 

Protizápalové účinky a podpora imunity

Kvercetín bol a je dlhodobo považovaný za účinnú protizápalovú látku, ktorá má silné protizápalové schopnosti. Testy boli vykonané na zvieracích aj ľudských modeloch. Bolo dokázané, že kvercetín ako protizápalový faktor má účinok na stabilizáciu žírnych buniek a cytoprotektívnu aktivitu zažívacieho traktu. Môže tiež hrať dôležitú úlohu pri regulácii imunity.

 

Zdroje: Quercetin, Inflammation and Immunity

Zdieľajte ďalej:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Social Media

Najnovšie články

Získajte najnovšie novinky

Prihláste sa k odberu noviniek a získajte zľavu 10% na Váš prvý nákup

Žiadny spam, oznámenia iba o nových produktoch, aktualizáciách a zľavách

S vložením emailu súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

USA medical

Najčítanejšie príspevky na blogu

endokanabinoidný systém CBD

ČO JE ENDOKANABINOIDNÝ SYSTÉM?

Systém endokanabinoidov (EKS) je komplexný systém bunkovej signalizácie, ktorý identifikovali výskumníci začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia. Jeho popisu predchádzal výskum molekuly kanabinoidov v nadväznosti na THC.

CBD olej je dostupný aj v lekárňach.

Tipy pre nákup CBD oleja

Na regáloch obchodov sa nachádzajú stovky rôznych produktov s obsahom konopy. Je len na nás, aby sme sa rozhodli, ktorý z obrovského množstva produktov považujeme za

CBD v konope

KANABIDIOL (CBD) v konope?

V súčasnosti je klimatická a ekonomická snaha o využívanie udržateľných zdrojov a zníženie závislosti na petrochemických výrobkoch, čím minimalizujeme vplyvu na životné prostredie. Preto sa

Pozor!

Jednou účinnou zložkou našich prípravkov je CBD, s ktorým popri vlastnostiach ostatných účinných látok sa zaoberajú označené vedecké výskumy, akceptované fakty a najnovšie odborné zdroje, aby sme našich čitateľov zásobili informáciami. Poradenský cieľ nemáme, avšak našich čitateľov každopádne povzbudzujeme k tomu, aby v prípade nakupovania si premysleli a v prípade potreby aj konzultovali so svojím lekárom.

Tieto ustanovenia nemožno považovať za vyhlásenia a neberieme zodpovednosť za ich pravdivosť a práve preto uvádzame aj zdroje. Lekárske názory, rady stoja nad uvedenými informáciami, a preto v prípade zdravotného problému a prevencie sa najprv obráťte na odborníka a nikdy s tým neotáľajte. Naše produkty a články ani v najmenšej miere nemôžu nahradiť lekársku konzultáciu, no napriek tomu by sme boli radi, ak by sa kvôli pozitívnym následkom zvýšil okruh našich zákazníkov.

USA Medical produkty nie sú liečivom, ale potraviny, doplnky stravy a kozmetické produkty s fyziologickými účinkami obsahujúce prirodzené aktívne zložky. S dodržaním nariadenia  37/2004 (IV. 26.) EÚ a predpisov hospodárskeho protimonopolného úradu na každej svojej komunikačnej ploche upozorníme, že výživové doplnky nie sú vhodné na liečbu, prevenciu a ošetrenie chorôb, zdravotných problémov, porúch v organizme. Ich konzumácia nenahradzuje odborný posudok, radu alebo terapiu. Zamestnanci a zástupcovia našej spoločnosti nemôžu poskytovať zdravotné i lekárske rady a naše články a internetová stránka dištancuje sa od toho, aby sa z obsahu dal vyvodiť záver takéhoto typu.  Uvedené odkazy podporujú prehľadávanie, za ktorých obsah nenesieme zodpovednosť a z toho dôvodu zber informácií je na vlastnú zodpovednosť čitateľa.

Mimoriadna ponuka pre Vás !

Získate okamžite jednorazovú ZĽAVU 10%

Zľava 10% platí na Vašu prvú objednávku.

S vložením emailu súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Aby ste stránku vedeli využívať plnohodnotne, používame na nej cookies. Týmto udeľujem súhlas so spracúvaním osobných údajov. získaných prostredníctvom cookies.Viac o súboroch Cookies.

Prihláste sa k odberu noviniek a získajte zľavu 10% na celý nákup

S vložením emailu súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.